Minesota izglasala istopolni brak

Predsedavajući dom Minesote izglasao je juče istopolne brakove što je Minesotu dovelo u društvo nekoliko američkih država koje su u poslednje vreme legalizovale gej i lezbejski brak

minnesota-marriage

Predsedavajući dom koji je pod upravom demokrata, izglasao je juče isopolni brak na osnovu glasova 75-59. Glasalo se uglavnom po partijskoj liniji. U poslednjih nekoliko meseci vodila se debata oko izglasavanja ovog zakona i njegova sudbina bila je neizvesna. Demokrata Mark Dejton pozvao je na odobrenje i izjavio da će potpisati zakon, kako bi istopolni brakovi mogli da se venčavaju već od 1. avgusta, ukoliko bude ispoštovana zakonska procedura.

Ukoliko istopolni brak prođe zakonsku proceduru, Minesota će biti 12. američka država koja odobrava gej i lezbejski brak, i treća američka država koja se na odobravanje odlučila ovog meseca, pored Delavera i Rod Islanda.

Pre samo nekoliko meseci, u novembru, birači su prošli iscrpljujuću kampanju za promenu u Ustavu, kako bi se brak definisao kao isključivo zajednica muškarca i žene. Amandman nije uspeo, a demokrate su u međuvremenu osvojile oba doma i predložile zakon o istopolnim brakovima.

Rasprava je trajala nekoliko sati, a u pojedinim momentima dobijala je jak emotivni i lični karakter.

U nedeljama pre glasanja, pristalice istopolnog braka kažu da su se nadali da dobiju podršku od najmanje nekoliko republikanaca, kao i od demokrata koji predstavljaju seoske okruge, gde je pitanje bilo više sporno. Na kraju, četiri republikanca glasalu su za istopolni brak, saopštili su zvaničnici, a dvoje demokrata protiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>