Ko protestuje u Francuskoj?

PARIZ – Hiljade Francuza marširalo je u nedelju 26. maja, na Majčin dan u Francuskoj, u znak protesta zbog nedavno legalizovanog istopolnog braka. Uprkos početnoj zabrinutosti, demonstracije su protekle uglavnom mirno, a policija je procenila da je učestvovalo oko 15.000 ljudi.

Foto: REUTERS-Pascal Rossignol

Foto: REUTERS-Pascal Rossignol

U međuvremenu, francuska policija istakla je da i dalje traga za osobom koja je odgovorna za ranjavanje (ubod nožem) vojnika u subotu veče, čin koji je možda inspirisan ubistvom britanskog vojnika od prošle nedelje, kao znak odmazde zbog zapadne vojne intervencije u muslimanskim zemljama.

Do marša protiv istopolog braka došlo je zbog toga, kako nedavna anketa pokazuje, što su mnogi Francuzi izgubili strpljenje sa protestima u odnosu na „brak za sve“ i Zakon koji je donet 18. maja. Demonstracije su se prošilile i na one koji su ljuti zbog politike koju vodi rukovodstvo države, kao i na pojedine desničarske demonstrante koji su bili nasilni.

Demonstranti su se okupili iz tri dela Pariza na šetalištu ispred Palate invalida. Postojao je i zaseban, manji marš koji su organizovali konzervativni hrišćani.

U principu, demonstracije protiv Zakona uključuju različite učesnike, verske lidere i njihove sledbenike koji se protive istopolnom braku na verskoj osnovi. Ipak, većinu čine konzervativni Francuzi od kojih su mnogi rimokatolici, koji smatraju da istopolni parovi treba da imaju svoja prava ali izvan institucije braka. Takođe, mnogi se protive novom Zakonu zato što je omogućio da istopolni parovi usvajaju decu, što je duboko neprihvatljio jer oni tvrde da dete treba da bude podignuto od strane muškarca i žene.

Kao uvertira za nedeljni protest, u subotu veče policija je uhapsila 59 ljudi zbog penjanja na metalnu ogradu u Jelisejskim poljima. U nedelju, 19 demonstranata je uhapšeno nakon što su se popeli na sedište Socijalističke partije i razvili transparent na kojem se zahteva ostavka predsetnika Fransoa Olanda. Policija je takođe, zaplenila jedan kombi sa maskama, transparentima i dimnim bombama, a pred kraj demonstracija u nedelju, upotrebljen je suzavac kako bi rasturili skup maskiranih demonstranata za koje se veruje da pripadaju desničarskoj organizaciji poznatoj kao „ultras“.

Pkazatelji konfuzije povodom nedeljnog marša jesu to što je glavna opoziciona stranka, desni centar Unija za narodni pokret (UMP), bila podeljena oko toga da li da podrži marš. Predsednik stranke, Žan-Fransoa Kope podržao je demonstracije dok druga stana partije to nije učinila, bivši ministar spoljih poslava Alan Župe pozvao je građanje da ostanu kod kuće.

Francuski premijer Žan-Mark Ero, socijalista, optužio je UMP za stvaranje tenzija i napetosti.

Prvi istopolni brak, koji je izazvao veliki publicitet, trebalo je da bude sklopljen u Monpeljeu, koji mnogi doživljavaju kao San Francisko Francuske.

Slučaj ranjenog vojnika Sedrika Kordera (23) predat je francuskom antiratnom sudu, izjavili su u nedelju zvaničnici. Uboden je u zadnji deo vrata oštrim sečivom ili nožem dok je patrolirao sa dvojicom kolega iz transportne stanice La Defens, poslovni kvart u zapadnom predgrađu Pariza.

Ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan posetio je ranjenog vojnika u bolnici i tom prilikom rekao da se našao na meti zato što je vojnik. Prvi izveštaji govore da je napada severno-afričkog izgleda, star oko 30 godina, sa malom bradom. Do momenta kada su dva vojnika koja su patrolirala ispred mogla da odreaguju, napadač je nestao u gomili.

Vojnik je u stabilnom stanju, nož je promašio vratne žile, kako su izjavili lekari.

Policija je izjavila u nedelju da ovo delo može biti inspirisano napadom na britanskog vojnika u Londonu, koji se desio u sredu, samo nekoliko dana ranije. Portparol sindikata policije Kristofer Krepin, rekao je da postoje sličnosti sa londonskim napadom. „Mislim da je napadač hteo da imitira ono što se dogodilo u Londonu“, rekako je on za televiziju TELE.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals, koji je pokrenuo istragu, rekao je da je suviše rano govoriti o motivima napada, policija tek treba da uhapsi osumnjičenog i prikupi dovoljno dokaza kako bi ponudila pouzdane teorije o tome šta ga je inspirisalo.

Francuska je u stanju visoke pripravnosti od kada je vojno intervenisala protiv islamskih pobunjenika u Maliju u januaru. To je izazvalo mnoge pretnje Francuskoj od Al Kaide u islamskom Magrebu.

Izvor: The New York Times
Prevela: Dragoslava Barzut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>