Istopolni brak širom sveta

Otkad je Holandija kao prva država priznala istopolne brakove pre 12 godina, mnoge zemlje sledile su je u tome. Francuska je najsvežiji primer, a kako stvari stoje vrlo uskoro će istopolni parovi moći da se venčavaju i u Velikoj Britaniji. Na kojim sve mestima u svetu istopolni parovi mogu da stupe u brak?

Odmah nakon ponoći 1. aprila 2001. godine, četiri para – Ana-Maria Tus i Helen Fasen i još tri lezbejska para, venčao je gradonačelnik Amsterdama Džon Koen na prvom legalnom lezbejskom venčanju u svetu.

Prvi vencani lezbejski par

Helen Fasen, levo, i Ana-Maria Tus su prvi venčani lezbejski par u svetu

„Mi smo tako obične, ako ste nas videli na ulici, prošli ste pored nas“, rekla je Ana-Maria Tus u televizijskom prenosu sa ceremonije venčanja ispred Gradske kuće u Amsterdamu.

„Jedina stvar na koju ćemo morati da se naviknemo je da nju zovemo mojom suprugom“.

Danska je prva zemlja koja je uvela registrovano istopolno partnerstvo 1989. godine ali je stopirala dozvoljavanje istopolnog crkvenog braka.

Zemlje poput Norveške, Švedske i Islanda takođe su omogućile istopolno partnerstvo sa većim ili manjim pravima i obavezama ali ne sa svim pravima i obavezama koje ima brak. Cilj je postavila Holandija koja je prva omogućila istopolni brak, sve što on uključuje kao i pravo da istopolni brakovi usvajaju decu.

To je bio potez koji je međunarodna LGBT zajednica prepoznala kao veliki korak napred.

map

Intervencija Vatikana

Dve nedelje pošto je Belgija, sledeći primer Holandije, priznala istopolni brak u junu 2003. godine, Vatikan je, kako bi zaustavio dalju legalizaciju, pokrenuo globalnu kampanju protiv istopolnog braka.

U snažno sročenom govoru na 12 stranica, kardinal Jozef Racinger tadašnji glavni savetnik pape Pavla II, a koji će kasnije postati papa Benedikt XVI, upozorio je da su homoseksualne zajednice nemoralne, neprirodne i štetne.

Dve godine kasnije dozvoljen je u Španiji, uprkos peticiji (600.000 potpisa) koju su organizovale katoličke grupe u Madridu protiv istopolnog braka.

Emilio Menendez i njegov 30-ogodišnji partner iz Amerike bili su prvi gej par koji se venčao u Španiji na svečanosti organizovanoj 11. jula 2005. godine.

Nekoliko dana kasnije Kanada, gde je istopolni brak bio dozvoljen u većini provincija od 2003. godine, postala je četvrta zemlja koja je legalizovala istopolni brak.

Američki fedarlni zakon još uvek ne omogućava priznavanje istopolnog braka ali to pojedine savezne države ne sprečava da ozakone istopolni brak – od 2003. godine na hiljade istopolnih brakova posećuje Kanadu da bi se tamo venčalo.

Istopolni brak je za sada priznat u devet američkih država, kao i u okrugu Kolumbija.

Sud odlučuje

Južna Afrika je u novembru 2006. godine postala prva afrička država koja je priznala istopolni brak, uprkos tome što je homoseksualnost ostala tabu tema na većem delu kontinenta.

U januaru 2009. godine Norveška je postala šesta zemlja koje je legalizovala istopolne brakove, a u maju iste godine i Švedska, da bi je sledeće 2010. godine u tome ispratile još tri države – Portugal, Island i Argentina.

Prvi lez par u Portugalu

Tereza, levo, i Helena prvi su lezbejski par koji se venčao u Portugalu

Razvedene majke Tereza i Helen postale su prvi lezbejski par koji se venčao u Portugalu u junu 2010. godine, mesec dana nakon što je zakon o istopolnom braku stupio na snagu i nakon što je pozdravljen kao „velika pobeda i ostvarenja sna“.

Kasnije tog meseca, islandski premijer Johann Sigurdardottir venčao se sa svojim partnerom piscem Jonina Leosdottir, na dan kada je zakon o istopolnom braku stupio na snagu.

U međuvremenu, u julu 2010. Argentina je postala prva zemlja u Latinskoj Americi koja je priznala istopolni brak. Do tada, Meksiko Siti je bio jedino mesto u regionu gde je dozvoljen istopolni brak.

U junu 2012. Danska je postala 11. zemlja koja je odobrila istopolni brak, 23 godine nakon što je postala prva država u svetu koja je legalizovala istopolno građansko partnerstvo.

U poslednje vreme oba doma Kongresa u Urugvaju usvojila su istopolni brak.

Britanski poslanici izglasali su u februaru 2013. godine zakon o legalizaciji istopolnog braka, međutim gornji dom još uvek nije usvojio zakon jer su se mogi unutar vladajuće konzervativne partije oštro usprotivili tome.

U aprilu 2013. Novi Zeland je legalizovao istopolne brakove, zakon je usvojen velikom većinom.

U istom mesecu, upsrkos žestokim podelama i neredima, Francuska nacionalna skupština usvojila je zakon o istopolnom braku.

Izvor: BBC News
Prevela: Dragoslava Barzut

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>