Hrvatska: Lezbejski par dobio starateljstvo nad detetom

U Zagrebu je po prvi put dvema majkama dodeljeno partnersko starateljstvo nad detetom, objavio je Zagreb Pride.


„Iskrene čestitke majkama i njihovom detetu od Zagreb Pridea“, objavili su čestitku na svojoj Fejsbuk stranici.

Nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu, dosad su podnesena dva zahteva o partnerskom starateljstvu. Kako piše hrvatski Crol, jedan od ta dva zahteva, nekoliko meseci nakon podnošenja, rešen je pozitivno. Reč je o lezbejskoj porodici s detetom iz Zagreba, a u ostvarenju tog prava pomogle su im advokatkinje udruženja Zagreb Pride.

„Jako smo sretni što se Zakon o životnom partnerstvu uredno implementira, pa očekujemo još novih rješenja o partnerskoj skrbi do kraja godine. Ukoliko netko od parova želi pravnu pomoć i zastupanje neka nam se javi. Majkama i njihovom djetetu želimo sve najbolje. Ovo je veliki dan za sve nas. Sada stvari moraju ići samo naprijed, do pune jednakosti“, kazao je za Crol Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

zagreb_prajd_cestitka_prvom_lezbejskom_paru

Posebna rubrika u rodnom listu

Podsetimo, partnersko starateljtsvo je, prema spomenutom zakonu, oblik brige za maloletno dete koju može pružiti životni partner nakon smrti životnog partnera roditelja deteta, a izuzetno i za života životnog partnera roditelja deteta, ako drugi roditelj nije poznat ili ako mu je oduzeta roditeljsko staranje zbog zlostavljanja deteta. Zahtjev se podnosi sudu, a sud zatim od Centra za socijalnu brigu zatraži da proceni porodične okolnosti i tada sud donosi odluku.

Partnerska skrb identična je roditeljskom usvajanju ali bez zasnivanja srodstva i upisuje se u posebnu rubriku u rodnom listu. Trenutno se odlučuje o još jednom zahtevu za partnersko starateljstvo, a takođe se radi o lezbejskoj porodici iz Zagreba.

Izvor: Zagreb Pride, Crol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>