Gde je i kad pokrenuto prvo istopolno partnerstvo?

Prvu dozvolu za istopolno partnerstvo dobila su dvojica muškaraca iz okruga Marikopa, država Arizona, u januaru 1975. Vest o bračnoj zajednici Mek Korda i Samore je bila udarna vest na naslovnoj strani dnevnih novina Dejli Kamera, 27. marta 1975.


Prekretnica u pravima LGBT populacije u Boulderu, dogodila se 1975. u opštini okruga El Paso. Dva muškarca iz Kolorado Springsa, koji su živeli zajedno četiri godine, Dejvid Mek Kord i Dejvid Samora, došli su u opštinu El Pasa, i obratili su se službeniku zaposlenom u opštini, radi dobijanja dozvole za brak. Službenik im je odgovorio da se takve dozvole ne izdaju u okrugu El Paso, i predložio im je da okušaju sreću u Boulderu. Mek Kord i Samora su otputovali u Boulder, i obratili su se Kleli Roreks, koja je bila zaposlena u opštini svega nekoliko meseci. Pomoćnik državnog tužioca, Vilijam K. Vajs, obavestio je Roreksovu da u tekstu zakona ne postoji nikakva odredba koja zabranjuje izdavanje takve dozvole.

Foto: Dailycamera

Foto: Dailycamera

,,Ne kršim ni jedan zakon, i nije na meni da sudim o moralu…“ – izjavila je Roreksova.

I, nakon toga, Mek Kord i Samora su dobili dozvolu za prvi istopolni brak u državi Kolorado, 26. marta 1975. (Prvu dozvolu za istopolni brak u čitavoj naciji su dobila dvojica muškaraca iz okruga Marikopa, država Arizona, u januaru 1975., ali je potom povučena.) Vest o bračnoj zajednici Mek Korda i Samore je bila udarna vest na naslovnoj strani dnevnih novina Dejli Kamera, 27. marta 1975.

Nekoliko dana kasnije, redakcija nedeljnika Sandej Kamera objavila je da je izdavanje dozvole ,,posmevanje opšteprihvaćenim standardima“, kao i ,,izvrtanje zakona“. ,,Koja normalna američka porodica bi izabrala da živi ovde na osnovu ovakvih postupaka, i slike koja se šalje u svet?“, postavljeno je pitanje čitaocima. ,,Loš publicitet i njegov štetan uticaj na ugled Bouldera, ne oslikavaju pravi karakter naše zajednice. Devijantne osobe, čudaci, trutovi i revolucionari su u rangu manjine.“ Opština Boulder je primila više od sto telefonskih poziva i gomilu pisama. Roreksova je izjavila da je primila pisma puna mržnje od čitave parohije. Mnoga pisma upućena uredniku bila objavljenja u dnevnim novinama Dejli Kamera, uglavnom su bila protiv ovog revolucionarnog čina.

Međutim, 7. aprila, kada su dnevne novine Dejli Kamera objavile da je izdata druga dozvola za istopolni brak, istaknuto je da je 66% pisama i poziva podržava odluku Roreksove, da izda dozvole.

Dva muškarca iz Laramija, džava Vajoming, došli su u Boulder da zatraže dozvolu za brak. Kako piše Njujork Tajms, jedan od njih dvojice je kasnije dobio otkaz na poslu. Priča još tvrdi da su istopolni parovi, kojima su izdate dozvole za stupanje u brak u Boulderu bili izloženi ,,maltretiranju i ismevanju.“

Boulder je bio tema jedne večernje emisije, u kojoj je voditelj Džoni Karson pomenuo otkačen grad u Koloradu, u kome dele dozvole za brak homoseksualcima. Ričard Adams i njegov partner, Antoni Sulivan, su gledali tu emisiju u Karifolniji, i rešili su da otputuju u Boulder. Njihova dozvola za brak iz opštine Boulder, izdata 21. aprila 1975., bila je peta po redu do tada. Adams i Sulivan su se brzo venčali ispred opštine. Kasnije, tog popodneva, otputovali su u Denver, gde je obavljeno crkveno venčanje, koje je održao sveštenik Metropolitan Comunity Church, u okviru prve Unitarne lokalne crkve u Denveru. (Metropolitan Community Church je osnovana 1968. po principu inkluzije sa posebnim pružanjem pomoći LGBT porodicama i zajednicama.) Prva Unitarna lokalna crkva u Denveru ostaje ponosna na svoju inkluzivnu istoriju, stavivši transparent na jedan zid crkve, na kojem piše: ,,Građanski brak je građansko pravo.“

Svih šest istopolnih brakova, četiri gej braka, i dva lezbejska, su dobili dozvolu od okruga Boulder, dok istražni tužilac države Kolorado nije intervenisao, i zaustavio praksu. Dok je brak između Mek Korda i Samore trajao manje od dve godine, Adams i Sulivan su bili u braku trideset osam godina. Dozvola za istopolni brak, koju su dobili u Boulderu je ponovo postala državna vest, kada je Adams umro u decembru 2012.

Dozvola koja je izdata u Boulderu 1975. izdvaja se kao važna stavka u pravima LGBT osoba.

Usred sukoba koje je izazvala dozvola za istopolne brakove iz 1975. godine, pomoćnik okružnog tužioca, Vajs, oslanjajući se na svoje prezime, napomenuo je: ,,Ko će ovde biti povređen?“

Izvor: Dailycamera
Prevod: Iva Smišek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>